Quantum Dot technológia
2015. február 05. írta: AVBox

Quantum Dot technológia

Hasonlít az OLED technológiára


A QD (quantum dot) képernyők alkotóelemei a félvezető kadmium-szelenid nanokristályok, amelyek a QD-LED-ek középpontjában találhatók.A fénykibocsátó anyagot ez a nanokristály képezi. A mag két szerves anyagréteg, az elektron-közvetítő (ETL), és az elektronlyuk-közvetítő réteg (HTL) között helyezkedik el. Az elektronok és azok ellentétpárjai elektromos mező hatására a nano-kristályban egyesülve fényt bocsátanak ki.

A nanokristályok fényemissziós képessége valóban kvantumfizikai alapokon nyugszik, azok úgynevezett sávrés energiájának függvénye. Utóbbi fordítottan arányos a kristály méretének négyzetével ezért az adott quantum dot mérete határozza meg a sugárzott fény színét. A nanokristály növekedésével a kibocsátott fotonok energiája is növekszik így a létrejött fény színe is változik. Egy 5 nanométers kadmium-szelenid kristály vörös, a 1,5 nanométeres lila.

A technológia egyáltalán nem új. Az első QD fényforrások már a kilencvenes években megjelentek. Azonban sokat kellet várni mire a kijelzők gyártásában és fejlesztésében is felhasználhatóvá váltak.

quantum_dots_c.jpg

UV fénnyel megvilágított QD részecskék, balról jobbra növekvő méretben.

A QD kijelzőket kétféle gyártási módszerrel hozzák létre, egyik a phase separation, a másik a contact printing.

 

qd_led_description.jpg

Az első módszer egyszerű de a kijelzőknél nem használható. Nem lehet különböző méretű kristályok elhelyezése egy adott minta szerint. Ezért nem hozható létre RGB kijelző.

A contact printing esetén szilikonformába öntött polidimetil-sziloxán rétegre viszik fel a szerves anyagréteget, és ezt vonják be egy adott QD oldattal, amiből aztán elpárolog az oldószer. Így készülnek többek között a többszínű QD-LED-ek. 

Kisebb energia felhasználás, teljesebb színskála, nagyobb felbontás

A színskála az OLED kijelzőket is lepipálja, a pixel sűrűség elérheti akár az 1000 PPI-t is. Emellett nincs szükség külön háttér-világításra. Csak azok a képpontok világítanak amikre éppen szükség van. A kép fekete részein a QD LED-ek ki vannak kapcsolva. Emiatt az energia felhasználás 30-50%-al kevesebb bármilyen más kijelzőnél.
Miközben a képminőség nagyságrendekkel jobb és akár hajított kijelzők is létrehozhatók ezzel a technológiával.
Az OLED-el összehasonlítva az élettartam is nagyobb, mert a képpontot nem organikus részecskék alkotják.

Megjelenés

Az első megvásárolható készüléket a Sony dobta piacra KDL-55W900A típus számmal még 2014-ben.
Borsos ára ellenére sokkal olcsóbb volt mint egy azonos méretű OLED TV. Ennek ellenére még sokat
kell várni mire QD LED-es készülékek ára lejjebb megy és az alsóbb szegmensben is megjelennek az QD LED-es kijelzővel rendelkező típusok.

 

Sony KDL-55W900A

LG QD televíziója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr67123607
süti beállítások módosítása