Az Ultra HD Blu-Ray lemezformátum
2015. március 06. írta: AVBox

Az Ultra HD Blu-Ray lemezformátum

A Blu-ray Disc Association elfogadta az Ultra HD Blu-ray lemez szabványait. Jobb színreprodukciót és három különböző típusú (High Dynamic Range - HDR) nagy dinamikatartományt videót tárolnak a lemezen.

 

A specifikáció:

  • 66 GB-os kétrétegű és 100 GB-os háromrétegű lemezek
  • HEVC eljárás - 100 Megabit/sec max. bitsebesség a jelenlegi maximum 40 Megabit/sec-el szemben
  • Dolby TrueHD és a DTS HD Master Audio tömörítetlen stúdióminőségű hangsávok
  • 8 helyett 10 bites színenkénti felbontás
  • 4:4:4 YCbCr jelformátum szín-mintavételezés - pontosabban és finomabban jeleníthetőek meg a színárnyalatok
  • HDR technológia - SMPTE (ST 2084 és ST 2086) nyílt szabványú HDR technológia és opcinonálisan a Dolby Vision és a Philips által fejlesztett HDR. A gyártók nagy dinamikatartományú készülékei a sötét képrészletek mellett az erős fényforrásokat 100 cd/m²-ről, 1.000 - 10.000 cd/m²-re bővülő felületi csúcsfényességükkel, gazdagabb részletességgel jelenítik meg.
  • Akár másodpercenként 60 képkockás (High Frame Rate - HFR) magas képfrissítés
  • EBU Rec.2020 protokoll - az eddigi blu-ray lemezknél használt BT.709-nél, és a mozikban használt DCI-nél is sokkal szélesebb színtartomány

image.png

 

Az év végére jelenhetnek meg az első lemezek és lejátszók, amik visszafele kompatibilisek lesznek a mostani blu-ray lemezekkel. Fontos megemlíteni, hogy a Netflix már idén elkezdi kínálni a nagy dinamikájú 4K tartalmakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr427233793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása