Tudástár M-Z-ig
2014. szeptember 04. írta: AVBox guru

Tudástár M-Z-ig

Megnevezés
Magyarázat
M szövet Mángorolt PVC alapanyag, fekete hátoldal. Tömegének és vastagságának köszönhetően egyenletes, homogén, sík felületett biztosít. Vastagság: 0,95mm
Makró Ez az érték azt a közeli tartományt mutatja, amelyen belül gépünk képes élességállításra. 
Matte White felület A tér minden irányában egyenletesen veri vissza a fényt. Házimozi és prezentációs célokra alkalmazható. 1.0 gain fényerősítés. 
Mechanikus terhelhetőségi kapacitás Az a maximális jelszint, melyet a hangszóróra kapcsolva, a membrán nem ütközik fel egyik pólus végponton sem.
Mega Bass A mélyhangok kiemelése alacsony hangerőnél, melynek köszönhetően javul a hangminőség és csökken a fejhallgató kimeneten megjelenő zaj.
Mélyhang A hallható hangfrekvenciák alsó tartománya.
Méysugárzó A mélysugárzó olyan hangszóró, melyet kb. 200 Hz felső határig tartó frekvenciatartomány reprodukálására terveztek.
Mintavételezési frekvencia és a kvantált bitek száma Egy analóg audio jel digitalizálásakor, a jel másodpercenkénti mintavételezésének számát nevezzük mintavételezési frekvenciának, miközben a hangnivó számértékké való átalakításakor elért tisztasági fokot nevezzük a kvantált bitek számának.
A lejátszási sebességtartomány a mintavételi sebességtől függ, miközben a hangnívó különbséget reprezentáló dinamikatartományt a kvantált bitek száma határozza meg. Az alapelv az, hogy minél nagyobb a mintavételezési frekvencia, annál szélesebb frekvencia-tartomány játszható le, és minél nagyobb a kvantáltbitek száma, annál tisztábban adható vissza a hangnivó.
MLP Lossles A DVD-Audio lemezeken alkalmazott két- és hatcsatornás, tömörítetlen, nagyfelbontású audió. Ez a formátum a Blu-ray Disc lemezeken opcionálisan sem fordul elő. Maximálisan 9,6 Mbit/sec adatátviteli sebessége alkalmas a nagyfelbontású 96 kHz/24 bites (sokcsatornás) vagy 192 kHz/24 bites kétcsatornás, 24-bites hangok megszólaltatására.
MOS-FET Nagy sávszélességű, gyors kapcsolású, kis veszteségű és alacsony hőveszteségű (nagy hatásfokú) tranzisztortípus. Különösen jól használható erősítésre, különösen teljesítmény erősítőkben. 
Mozgáskonverzió A mozgáskonverzió egyenletesebbé teszi a gyorsan mozgó képelemek pixeleinek átlót képező vonalait, megakadályozva ezzel a szélek szakadozását és a színek átfolyását.
MPEG (Motion Pictures Experts Group) Video tömörítési szabvány.  
MPEG zajcsökkentés Az MPEG zajcsökkentő technológiának köszönhetően megszűnik a képernyőn
megjelenített szövegek körűl gyakran jelentkező elmosódás.
MPEG2 Az MPEG1 formátumhoz képest a minőség megtartása mellett még nagyobb
tömörítési arányt elérő szabvány. Az MPEG2 képes külömbséget tenni a kép mozgó és állandó részei között, és csak azokat a részeket tárolja, melyek az adott képkockák között megváltoztak.
Nagy jelszintű bemenet Az autós erősítők jelbemenete, mely lehetővé teszi az előerősített kimenet nélküli, csak teljesítményszintű kimenettel rendelkező fejegységek csatlakoztatását.
ND (semleges) szűrő Nagyon erős megvilágítás esetén az ND szűrők egytizedére csökkentik le a fénymennyiséget a megfelelő fókusz fenntartása érdekében.
Nemlineáris torzítás A nemlineáris torzítás a korábban nem létezett jelkomponensek hozzáadódása a jelhez.
Neodínium mágnes hangszóró Miniatűr méretű, erős mágnessel szerelt hangszóró. Olyan esetekben használják, amikor a hangszóró mérete fontos.
Névleges hangteljesítmény A maximális folyamatos teljesítmény (W), melyet a hangsugárzóra adva a hangszórók még nem mennek tönkre. (DIN)
NICAM Közel Állandó Tömörítésű Hang Multiplexelés. Néhány európai földi televíziós műsorszóró társaság által alkalmazott digitális hangrendszer. 
Night Shot - Éjszakai felvétel Az infravörös szűrő bekapcsolásával a kamkorder teljes
sötétségben (0 lux!) is képes felvételt készíteni.
A kamkorder ezenkívül maga is kibocsát egy infravörös fény-nyalábot.
NTSC National Television Standard Committee. Főleg az USA-ban és Japánban használatban lévő televíziós szabvány. Maximálisan 720x480 látható képpont felbontású, frissítési rátája 60 Hz. 
OFC (Oxigén mentes réz) Alacsony impedanciájú oxigénmentes rézből készült vezetékek csak minimális veszteséget okoznak az átvitt jelben.
Oktáv A frekvencia kétszeresére való növekedését jelenti.
pl.: 200Hz egy oktávnyi távolságra van a 100Hz-től
Osztottsávú hangszínszabályzó Több sávos hangszabályzó egység, mellyel a hangspektrum egyes tartományainak
hangereje módosítható, és így az összhangzás formálható.
Önkioldó A beállított idő végén megtörténik az expozíció.
P szövet Vékony vinyl alapanyag, fekete hátoldal, üvegszálas erősítés, mérettartó szerkezet. Speciális, nagy méretű, illetve feszített keretes vásznakhoz. Vastagság: 0,34mm
PAL Fázisváltó Vonal. Európában, a Közép-Keleten és Ausztráliában elterjedt színes televíziós szabvány. 720x576 látható képpont felbontású, frissítési rátája 50 Hz. 
PALplus A PALplus az európai alapítású PAL színes TV szabvány továbbfejlesztett változata. A 16:9 formátumban láthatóan javítja a képtovábbítás minőségét. A PALplus kompatibilis minden létező 4:3 képarányú TV készülékkel. 
PAP (Picture and picture) A képernyőt két felé osztja, így két műsorforrás – pl. videomagnó – műsora nézhető meg.  
Parametrikus ekvalizer Olyan ekvalizer, mellyel nemcsak a frekvenciasávok erősítése, hanem a sávok szélessége is beállítható.
PAT (Picture and text) A képernyőt két felé osztja, az egyiken a televizióadás a másikon a teletext.
PCM A lineáris PCM egy jelformátum, amely alatt egy analóg audio jel digitalizálására, rögzítésre és továbbításra kerül, tömörítés alkalmazása nélkül. Ezt a módszert használják a CD-re és audio DVD-re való felvételkészítéskor. A PCM rendszer egy olyan technikát alkalmaz, amely az analóg jel méretének mintavételezésére nagyon kevés időt használ fel. Az impulzuskód moduláció azt jelképezi, hogy az analóg jel impulzusonként kerül kódolásra, majd a rögzítéshez modulálásra.
PDM kúp A fejlett PDM (polimer injektált csillám membrán) kúpok 15%-al könnyebbek. Köszönhetően a kis fajsúlyú PMP (poli-metil-penten) anyagnak, amely gyorsabb választ (a hang felfutási és lecsengési sebessége nagyobb) biztosít.
A belső csillapítása 43%-kal nagyobb, mint a hagyományos modelleké. Csökkentve a nem kívánt rezonanciát. 
PIP (Picture in picture) A képernyőn megjelenő kisképen egy másik műsorforrás – pl. videomagnó – műsora nézhető meg. Így például egy videófilm nézése közben a kisképen ellenőrizheti pl. a focimeccs állását. 
Pixel A kép alkotóelemeinek alapegysége.
Pixelesedés A digitális képek túlzott felnagyításakor látható jelenség.
Precision Cinema Progressive Progresszív videojelet állít elő a Pixel-by-Pixel I/P konverzió (pontról pontra összeszőtt/progresszív átalakítás), valamint a V-Edge képszélkompenzációs technológia révén.
Progresszív letapogató rendszer Ez egy olyan képérzékelő műkődési elvét jelöli, amely soronként tapogatja le és dolgozza fel a képet.
PTP Képátviteli protokol.
A digitális fényképezőgépek és a számítógép közti adatátviteli mód. A PTP automatikusan elvégzi az egyszerűbb szerkesztési műveleteket és elindítja az alapértelmezett retusáló vagy képrendszerező alkalmazást.
Pure Direct A Pure Direct üzzemmódban az erősítő automatikusan lekapcsolja a videó áramkörök és a fluoreszcens kijelző tápellátsát. Analóg jel rákapcsolása esetén a digitális áramkörök tápellátását is lezárja.
PWM szabályozású MOSFET tápegység Az egyenáramú feszültségnövelés folyamata közben a szekunder tekercs feszültségét stabilan kell tartani a feszültség és terhelésingadozás ellenére. A PWM (impulzusmodulált) tápegysége megőrzi a primer és szekunder tekercs közötti stabilitást, emellett a MOSFET áramkör a tápfeszültség gyors be- és kikapcsolásávalreagál a bemeneti jelváltozásokra. Ennek eredménye a tisztább kimenet és az alacsonyabb torzítás.
PWM szabályozású MOSFET tápegység Az egyenáramú feszültségnövelés folyamata közben a szekunder tekercs feszültségét stabilan kell tartani a feszültség és terhelésingadozás ellenére. A PWM (impulzusmodulált) tápegysége megőrzi a primer és szekunder tekercs közötti stabilitást, emellett a MOSFET áramkör a tápfeszültség gyors be- és kikapcsolásával reagál a bemeneti jelváltozásokra. Ennek eredménye a tisztább kimenet és az alacsonyabb torzítás.
QD Bass A QD-Bass (négy irányban sugárzott mély hang) technológia lefelé sugárzó meghajtókat és négyszögletes piramis alakú visszaverő lemezeket használ, hogy a hangot mind a négy vizszintes irányba hatékonyan sugározza. A visszaverő lemezek kioltják a padló felületének hatásait, és csökkentik a rezonanciát a padlóról és a készülékről visszavert hanghullámok között.
QES A hangszóró elektromos jellemzője, elektronikus rezonanciaképessége.
QMS A hangszóró mechanikus jellemzője, mechanikus rezonanciaképessége.
QTS A hangszóró teljes rezonanciaképessége.
Quick Edge mélysugárzó Precíz és gyors működést garantáló speciális felső membrán felfüggesztésű mélysugárzó.
RAW A képérzékelő nyers adatait tartalmazza, a fényképezőgép mindenféle utólagos képmanipulációja nélkül.
RDS Az RDS egy olyan digitális adatrendszer, amely a hallható FM jelekkel együtt
nem hallható, kódolt szignálokat is sugározz.
Az RDS rendszer használatával a hangolás is egyszerűbb, mert az RDS rendszerű rádióadók, esetében a kijelzőn megjelenik az állomás neve, és a készülék automatikusan megkeresi az adott állomás legjobb minőségű vételét biztosító sugárzási frekvenciát.

RDS funkciók:

PS (műsornév)
Az RDS állomások által sugárzott, maximum 8 karakter hosszúságú név.

TA (közlekedési hírek)
A készülék olyan rádióállomást keres, amelyik éppen közlekedési információkat sugároz.

AF (alternatív frekvenciák)
Ha ugyanazon állomás műsorát több frekvencián is sugározzák, a készülék automatikusan kiválasztja a legnagyobb térerővel fogható frekvenciát.

EON (kapcsolt műsorszóró hálózatok)
Ez a szolgáltatás a közlekedési információk beolvasásának idejére automatikusan átkapcsol egy másik állomásra, az átkapcsolás csak az adott műsorszóró hálózaton belül működik.

CT (pontos idő)
Az óra automatikus beállítása az RDS szolgáltatáson keresztűl.
Real Gamma vezérlés A maximálisan 16 bites képjel feldolgozással lehetővé válik a folyamatos, teljes felbontású képek megjelenítése 3072 színárnyalat felhasználásával.
Rear Pro vászon Diffúz felület, hátulról vetíthető, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.6 gain fényerősítés,  120 fokos látószög, 420g/m2 súly, 0,32 mm vászon vastagság
Reflektív felület A kapott fényt a beesési szögnek megfelelő irányban veri vissza.
Reflex hangsugárzó Bármilyen, nyílással ellátott hangsugárzó. A hangszóró mozgás közben ezen a nyíláson keresztül is levegő présel ki és szív be. A reflexcső és a hangszóró ereje csak egyetlen (alacsony) frekvencián egyesül. Ezt a tulajdonságot kihasználva - a reflexcsövek átmérőjének és hosszának megfelelő méretezésével - egy adott frekvencián fokozható a mélyhang hatásfoka.  
Régiókód A DVD video formátummal bevezetett lejátszás-irányítási rendszer 6 kereskedelmi régióra osztotta fel a világot, és minden régióban egyedi kóddal látta el a DVD lejátszókat és a DVD lemezeket. Ennek értelmében minden DVD lemezt csak a kódnak megfelelő régióban lehet lejátszani. Vannak olyan DVD lemezek, amelyek több különböző régióban is lejátszhatók. Az Európában forgalmazott DVD lejátszókban lejátszható PAL és PAL/NTSC videorendszerű DVD lemezek régiókódja "2".  
Rekesz-előválasztás A felhasználó szabályozhatja a rekeszértéket, a megfelelő határok között és a gép automatikája állítja be hozzá a megfelelőnek ítélt záridőt.
Rekesznyílás A rekesszel (blendével) szabályozhatjuk az objektíven keresztül a gépbe jutó fény mennyiségét. Ez egy objektíven belül elhelyezkedő, kis lamellákból álló szerkezet, közepén nagyjából kör alakú réssel. A rés átmérőjét szabályozva csökkenthető, illetve növelhető a bejutó fény mennyisége. Vannak esetek, pl. tűző nap, amikor egész szűkre
állított rekesszel is kellően sok fény jut be a kellően exponált képhez, míg egy gyengébben megvilágított helyen tágabbra kell vennünk a rekeszt, hogy kellően megvilágított legyen fotónk.
RMS Az elektromos áram vagy teljesítmény effektív értékét jelentő kifejezés.
Matematikailag a váltakozó áram (AC) RMS értéke a maximális áramerősség értéke osztva gyök kettővel.
Rögzített kiolvasó mechanika Olyan CD lejátszó mechanika, melyben az olvasáshoz használt lézerfej fixen rögzített, és lejátszáskor a lemez mozog a fej fölött.
S szövet PVC alapanyag, fekete hátoldal, üvegszálas erősítés. Jó mérettartó tulajdonságai és kis tömege miatt alapvetően rolós vetítővásznakhoz használják. Vastagság: 0,34mm
Sáváteresztő szűrő A felső és alsó vágási frekvenciájánál magasabb illetve alacsonyabb frekvenciákat kiszűrő szűrő.
Scart 21 tűs, sokoldalú csatlakozó, mely alkalmas S-Video és RGB képjelek, illetve maximum Dolby Pro Logic minőségű audio jelek továbbítására.  
SECAM Sequentiel Coleur a Memoir – Elsősorban Franciaországban használatos televíziós szabvány.  
Shock Damper Felfogja az autó rázkodásainak rezgéseit.
ShowView A ShowView rendszer a legtöbb felvevőkészüléken (DVD, Videó) elérhető azonnali felvételi technológia, amely lehetővé teszi, hogy a tévéműsorokat egyszerűen azok PlusCode számának megadásával vegye fel. A kódok megtalálhatók a megfelelő televízós műsorújságokban.
S-MOSFET A MOSFET technológia továbbfejlesztett változata, amely a jelfolyam hatékonyabb szabályzása érdekében újító szigetelő réteget alkalmaz.
Ez kevesebb áthallást és zarmentesebb erősítést eredményez.
Spot fénymérés A gép a képmező középpontján mér fényt, és ez alapján határozza meg a rekesz és záridő beállításokat. Akkor lehet fontos, ha kiegyensúlyozatlan fényviszonyok esetén csak a kép közepén lévő főtéma (vagy annak részletének) helyes megvilágítása fontos.
SR Bass hangszórók Ez a konstrukció passzív sugárzóként működő
„rezgéssugárzó” membránt alkalmaz. A membránt az
aktív főmembrán rezgése hozza mozgásba, így fokozva
jelentősen a basszusteljesítményt. Ezáltal lényegesen
magasabb hangnyomásszint érhető el, mint a
hagyományos passzív sugárzós szerkezetek esetében.
S-TACT A CD lejátszók egyik funkcionális alkatrésze, mely közvetlenül a D/A konverter
előtt található, és a késleltetés ingadozásából eredő torzításokat küszöböli ki.
Super HAD CCD A hagyományosnál érzékenyebb CCD fényérzékelő. Az érzékenység növelését a letapogatott felület méretének csökkentésével és a kimenő áramkörökénél alkalmazott alacsony zajszintű MOSFET tranzisztorokkal érik el.
Super Spectrum Sound  Két nagyfrekvenciás meghajtóegység használatával ez a hangszóró rendszer továbbfejleszti a vokális és mélyhang-visszaadást. A rendszer kitűnő sztereóhangzás-visszaadást biztosít. 
SuperLux vászon Diffúz felület, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.1 gain fényerősítés, 120 fokos látószög, 580g/m2 súly, 0,43 mm vászon vastagság
S-Video Az S-Video jel a következőképpen kerül elkülönítésre és továbbításra: Y jel  - mely a fényerősséget és C jel - mely a video jel színtelítettségi fokát adja meg (öszetett jel). Kiküszöböli a PAL adásokra jellemző kölcsönös jelinterferenciát.
Színmélység A felvehető vagy megjeleníthető színek számát jelenti. Minél több bites a színmélység, annál több színt lehet felvenni. pl.: 24 bit - 16,7 millió szín.
TBC (Time Base Corrector) A TBC megszünteti a fluktuáló jelek okozta remegést, s ezáltal stabilizálja a továbbított jelet. Előszőr digitalizálja és elmenti a videójeleket, majd szabályozza azok áramlását, hogy a megjelenített kép a lehető legegyenletesebb legyen.
Terítés A videovetítő lencséje és a vászon közötti távolság, illetve a kép méretének arányszáma.
THX Tomlison Holman eXperiment. A Lucasfilm előírásai a házimozi audio rendszerek számára. A THX minősítésű termékek magas műszaki követelményeknek felelnek meg, és az AV erősítők, processzorok esetében képesek egy valódi mozi hangjával megegyező élmény biztosítására.  
TIFF A TIFF képformátum a JPEG-hez hasonló, a gép által feldolgozott kép veszteségmentes változata.
Torzítási együttható Az emberi fül nemlineáris karakterisztikáját figyelembe vevő torzítást
leíró paramétere. Az emberi hallás a középtartományban a legjobb, és
egyaránt csökken a mélyebb és magasabb frekvenciák felé.
Trapéztorzítás-korrekció A trapéztorzítás olyan képtorzulás, amelyet a nem megfelelő függőleges szögből történő vetítés okoz. A függőleges trapéztorzítás korrekció a tökéletes látvány érdekében ezt a nem megfelelő szöget korrigálja az úgynevezett lencse eltolás révén, amely - a kivetítő
helyzetének változtatása nélkül - a szükséges mértékben felfelé, lefelé, balra vagy jobbra mozdítja el a képet.
Tuner szelektivitás Az antenna által fogott sok rádiójelből a kiválasztott rádióadó frekvenciájának vételi képessége. Minél nagyobb a szelektivitás (decibelben kifejezett értéke), annál jobb a vételi képesség.
Tükröződésmentes bevonat A csillogásmentes réteggel bevont képernyő minimalizálja a környezet fényeinek visszaverődését, így a kép sokkal egyenletesebb, és a szemet sem fárasztja.
UltraLux vászon Diffúz felület, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.2 gain fényerősítés, 120 fokos látószög, 570g/m2 súly, 0,43 mm vászon vastagság
UltraLux vászon (hordózható) Diffúz felület, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.0 gain fényerősítés, 100 fokos látószög, 310g/m2 súly, 0,2 mm vászon vastagság
USB Számítógépes perifériák nagysebességű csatlakoztatásához használt
interfész. Változatai: USB A, USB B (ált. nyomtatókhoz)
V.O.R. A beszédhang felhangzásakor automatikus felvételi, a szünetekben pillanat állj üzemmódba kapcsol. A szalag-memória takarékossággal megnöveli a maximális
felvételi kapacítást és érintés nélküli vezérlést tesz elehtővé.
ValueLux vászon Diffúz felület, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.1 gain fényerősítés, 120 fokos látószög, 1100g/m2 súly, 0,65 mm vászon vastagság
ValueStarLux vászon Reflektív felület, nehezen kontrolálható fényviszonyok mellett ajánlott, 2.1 gain fényerősítés, 80 fokos látószög, 1100g/m2 súly, 0,65 mm vászon vastagság
VC24 Olyan típusú szűrő, melynek karakterisztikája (együtthatói) változtathatók.
Visszacsatolás A kimenő jel visszafelé irányított része, mely az áramkörök működési
paramétereinek szabályozását segíti.
Vörösszem-effektus csökkentés A vaku több elővillantással küszöböli ki az alany retinájáról visszaverődő fényt.
VPS-PDC A TV állomások által sugárzott vezérlőjel. Lehetővé teszi, hogy az előre beprogramozott műsort akkor is pontosan vegye fel a videómagnó, ha bármely okból műsorcsúszás fordul elő.  
Zajcsökkentés A jelek továbbítása előtt az eredeti sávszélességet szűkítik. A vevőegység a beérkezett jeleket feldolgozza (visszaállítja az eredeti sávszélességet), így a magas  frekvenciájú zajok megszűnnek.
Záridő A záridő (megvilágítási idő) segítségével határozhatjuk meg, hogy gépünk milyen hosszú ideig exponáljon. Az előző pontban írt rekesszel együtt tehát a két legfontosabb tényezője annak, hogy fotónk mennyire lesz sötét, vagy világos. Könnyű megérteni, hogy
nyári napsütésben például egész rövid idő is elég lehet ahhoz, hogy gépünkbe megfelelő mennyiségű fény jusson, míg pl. egy barlangban fényképezve sokkal több időre van szükség, hogy elég fény jusson a gépbe. A záridő tartomány akár több ezred, vagy tízezred másodperctől, több másodpercig (komolyabb gépeken percig is) terjedhet. 
Záridő-előválasztás A felhasználó állíthatja be a kívánt záridőt, és a gép határozza meg mellé a jónak ítélt rekeszértéket.
Zárt doboz Minden, bármiféle nyílás vagy reflexcső nélküli hangsugárzó. Ezek a hangsugárzók nem szólnak annyira mélykiemelt tónussal, mint a reflex dobozok. Mindezek ellenére a zárt dobozok, természetüknél fogva a teljes tartományban sokkal pontosabb reprodukciót nyújtanak.
Zenei hangteljesítmény Pillanatnyi teljesítmény, melyet a hangsugárzó képes elviselni. (RMS)

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr306669229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása