Dolby Atmos
2015. március 08. írta: AVBox

Dolby Atmos

A „Dolby Atmos évek óta a legjelentősebb innovációnk, és a mozi szórakoztató hangjának jövőjét reprezentálja” mondta Kevin Yeaman elnök-vezérigazgató.

dolby_atmos_jets_868x361.jpg

A Dolby Atmos nem egyszerűen több csatorna, hanem audioobjektumok megszólaltatásával állítja elő a térbeli hangélményt. Audioobjektum minden a film egy jelenetében hallható hang. Pl.: egy autó hangja, egy kiálltás. Dolby Atmos hangot használva egy rendező eldöntheti, hogy ezek a hangok hol helyezkednek el, és merre mozognak a jelenet során.

Nem kell már törődni a hangsugárzókkal, azok hányan és hol vannak elhelyezve, vagy hogy egy bizonyos hangnak melyik csatornából kell megszólalnia. A Dolby Atmos segítségével a rendezőnek azzal kell foglalkoznia, hogy a történet szerint az autó a jelenetben merről merre halad. A moziban és a házimoziban használt Dolby Atmos rendszer is intelligensen képes meghatározni, mely hangsugárzókon megszólaltatva állítható elő a kívánt audioobjektum. Ezért Dolby Atmos rendkívüli rugalmasságot biztosít. Már hét hangsugárzó is teljes élmény kínál, és több hangsugárzóval még gazdagabb valamint részletesebb lesz a kapott hang. A Dolby Atmos kompatibilis erősítő a körülményekhez igazodva maga határozza meg, hogy a rendelkezésre álló hangsugárzókat miként használja fel a hang előállítására.

dolby-atmos-logo-1.jpg

Egy Dolby Atmos házi-mozi hangrendszer akár 34 hangsugárzóból állhat. A külömböző gyártók maguk döntik el, hogy hány hangsugárzó meghajtására alkalmas AV erősítőt kínálnak a vevőknek. Tipikusan 7, 9 és 11 csatornásak elérhetők.

2015 elejétől egyre több Dolby Atmos hangzású filmmel lehet találkozni Blu-ray lemezen, illetve a videoszolgáltatóknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr57233973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása