Tudástár A-L-ig
2014. szeptember 04. írta: AVBox guru

Tudástár A-L-ig

Megnevezés
Magyarázat
3:02 Az analóg fénykép formátumnak megfelelő felvételi üzemmód.
14:9 A kép függőleges irányú megnyújtásával a 4:3 képarányú műsor maximálisan kitőlti a 16:9-es képernyőt.
16:9 Ez a megjelenítési üzemmód 33%-kal szélesebb, mint a hagyományos 4:3-as arányú kép, és közelebb áll a szélesvásznú filmek arányaihoz.
Digitális tv-közvetítések, anamorf DVD-Video-címek és HDTV -programforrások megtekintéséhez ideális.
10 bites video DA konverter A DVD lemezek képanyagát MPEG-2 technológiával, 8 bites felbontással kódolják. A DVD lejátszók ezeket 10 bitessé alakítják, így az eredeti mesterszalaghoz közeli, digitális képminőséget élvezhetünk.  
100 Hz Digitális rendszer, amely megduplázza a PAL/SECAM rendszer eredeti képszámát, így hosszabb távon jobban nézhető képet hoz létre. Az NTSC rendszerben 120 Hz (2x60 Hz). 
100 Hz Digital Plus A 100Hz-es technológia továbbfejlesztett változata, amely tovább finomítja a képek közötti átmenetet és megszűnteti a sorremegést.
1080i Az 1080i a standard felbontás ötszöröse, 1080 egyenként 1920 pixeles sorral, interlacing (váltot soros) üzemmódban.
1080p Az 1080p a standard felbontás ötszöröse, 1080 egyenként 1920 pixeles sorral és progresszív letapogatással, melynek során az összes sor egyszerre kerül megjelenítésre.
14 bites DXP Nagyobb dinamikatartományt biztosító digitális áramkör, mely a világos és sötét részek részleteit egyáltalán megőrzi. A 16384 fényerőszintnek köszönhetően a 14 bites DXP 400%-os javulást eredményez a hagyományos 12 bites rendszerekhez képest.
2-3 pull-down Ez az eljárás a 24 kép/mp-es jelből 60 kép/mp-es jelet állít elő, hogy eredeti képkockák közül az elsőt 2-szer, a másodikat 3-szor, a harmadikat 2-szer, a negyediket 3-szor, és így tovább jeleníti meg.
24p A mozifilmek másodpercenként 24 képből állnak. A kevés, egymást váltó képkockák a gyors mozgások megjelenítését nehezítik meg. A régi vetítőgépek filmtovábbító mechanizmusa a képkockákat rövid időre megállítja a lámpa és az optika között, és amíg a képkockák cserélődnek egy redőny eltakarja az optikába jutó fény útját, különben elmosódottan látnánk a képváltást. Azonban a másodpercenként 24 képkockát villódzónak látnánk. A modern filmvetítőkben egy három rekeszes redőnykerék egyfajta stroboszkóp hatást kelt a vetítőből kilépő fénnyel, és ezáltal a film mindenegyes képkockája gyors egymásutánban háromszor kerül kivetítésre, ezért másodpercenként 72 kép tűnik fel, de továbbra is 24 képkocka/másodperc a képváltási sebesség. Ezzel a módszerrel a villódzás már érzékelhetetlenné válik az ember számára. A televízíók hasonló módon a 24p videojel minden egyes képkockáját megháromszorozva (Pioneer) 72 Hz-es, vagy megnégyszereve (Sony) 96Hz-es képfrissitéssel de 24 képkockás sebességgel jelenítik meg.

Vannak olyan lejátszók amik a 24 képkockás forrásból a PAL szabvány (50Hz) szerinti 50 kép/mp-est csinálnak, egyszerűen duplán megjelenítve minden képkockát és 4,16%-al meggyorsítva a lejátszást. Az NTSC szabvány szerinti 60 kép/mp-est egy periódikusan ismétlődő, az eredeti képkockák közül az elsőt 2-szer, a másodikat 3-szor, a harmadikat 2-szer, a negyediket 3-szor, és így tovább jeleníti meg, ezt hívják „2-3 pull-down” képlebontásnak, így a 24p-t nem támogató TV készülékeken megjelníthető film. (Bizonyos TV-k a lejátszókhoz hasonló módon dolgozzák fel a 24p-s jelet.)
720p A 720p HD a standard felbontás kétszerese, 720 egyenként 1280 pixeles sorral, és progresszív letapogatással.
A/V Link Két külömböző audio/video rendszer intelligens kommunikációját lehetővé tevő csatlakoztazási rendszer.
ACC MPEG2-alapú veszteséges hangtömörítési formátum, melyet a
Fraunhofer Institute, a Dolby Laboratories, az AT&T és a Sony közösen fejlesztett ki. Kb. 30%-kal hatékonyabb tömötrítés érhető el vele, mint az MP3 formátummal.,
ACI Ha a helyi kábelszolgáltató rendelkezik ezzel a szolgáltatással, az ACI automatikusan azonosítja és elnevezi a TV állomásokat.
AD konverter Nagyteljesítményű IC chip, amely az analóg jeleket digitális kódokká alakítja. A konverter bitben kifejezett felbontásának növekedésével a minőség is javul. 
AFM (hangfrekvencia-moduláció)  A hangfrekvencia-moduláció (AFM) olyan rendszer, amely a hanghullámokat HIFI minőségben rögzíti (>16 kHz), és Video8/Hi8 formátumra van szabványosítva. 
AF-segédfény Gyengébb megvilágítás esetén, például szobabelsőnél gyakran előfordul, hogy rendelkezésre álló fény nem elegendő a gép automata élleségállító rendszere számára. Ennek kiküszöbölésére némely gép rendelkezik ún. af-segédfénnyel.

Ez egy kis lámpa vagy lézer fényforrás, amely az élességállítás
közben rövid időre felvillan és megvilágítja a fókuszáláshoz
szükséges sötétebb területet.
Akusztikus felfüggesztés Egy hermetikusan zárt hangsugárzó doboz, amelynek a belsejében a levegő úgy muködik, mint egy membrán mozgását befolyásoló rugó.
Az akusztikus felfüggesztés javíthatja az átvitelt és/vagy a
hatékonyság rovására kiterjesztheti a hangsugárzó alacsony
frekvenciás tartományát.  
AlphaLux, SilverLux, TwinLux vásznak Diffúz felület, gyenge és kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.1 gain fényerősítés, 120 fokos látószög, 360g/m2 súly, 0,28 mm vászon vastagság
AMS Műsorszám keresési funkció.
ANSI Lumen Az American National Standards Institute (Amerikai Nemzeti Szabvány Intézet) által kidolozott, kivetítők fényerejének mérésére szolgáló eljárás. Lényege, hogy a vetített képet 3x3-as képkockákra osztva a területek fényerejét külön-külön megmérik, majd átlagolják.  
ATRAC Ez az adattömörítési eljárás az akusztikai törvényszerűségek alapján értékeli a hangfrekvenciás információkat. Az elfedés és a hallásküszöb törvény alkalmazásával csak az emberi fül
hallástartományán belüli hangokat rögzíti. 
Auto Label A teletextből kiolvasott információk alapján a készülék automatikusan azonosítja és elnevezi az adott állomást.
Auto Pixel Shift Az álló képet észrevétlenül állandó mozgásban tartja. Így csökkenti a kép beégésének veszélyét.
AutoEQ Az AutoEQ hangszínvezérlő funkció egy mikrofon segítségével folyamatosa ellenőrzi az utastér akusztikáját, majd a kiértékelés alapján automatikusan beállítja a hangszíngörbét a teljes frekvenciatartományban.
AutoEQ Az AutoEQ hangszínvezérlő funkció egy mikrofon segítségével folyamatosa ellenőrzi az utastér akusztikáját, majd a kiértékelés alapján automatikusan beállítja a hangszíngörbét a teljes frekvenciatartományban. 
Automatikus fehéregyensúly Olyan eljárás, amelynek során a kamera az aktuális motívum
színhőmérséklete alapján automatikusan meghatározza a fehér
szín értékét. 
AV szinkron Egyes síkképernyős tévékészülékekben a videojel feldolgozása
időeltolódást okozhat a kép és a hang között. Az A/V szinkron
technológia automatikusan összehangolja az audiojelet a képpel, s így megoldja ezt a zavaró problémát.
AVI A váltottsoros audiovizuális (Audio Visual Interleaved) állomány
rövidítése. A videoállományok egyik formátuma. Az állomány az
".avi" kiterjesztést használja. 
AVLS Automatikus hangerő korlátozó rendszer.
Bass Boost A mélyhangok kiemelése alacsony hangerőnél, melynek köszönhetően javul a hangminőség és csökken a fejhallgató kimeneten megjelenő zaj.
Bassz-reflex Egy járatolt hangsugárzó doboz, amiből a mélysugárzó hátulról
érkező hullámai egy nyíláson, vagy a mélysugárzó karakterisztikájához hangolt basszreflex kapun keresztül távoznak. Egy megfelelően megtervezett basszreflex doboz, nagyobb hatékonyságot és/vagy mélyebb basszust nyújthat, mint például egy akusztikus felfüggesztésű doboz.  
Bi kábelezés A kettős kábelezés lényege, hogy a hangdoboz mély/közép- és magassugárzóit az erősítő azonos hangsugárzó kimeneteiről, de elkülönített hangfalkábeleken keresztül hajtjuk meg. 
Bipól hangsugárzó Kettős háttérhangsugárzó rendszer két, azonos fázisban működő hangsugárzóval. A bipól sugárzók hatásfoka gyengébb a dipól hangdobozokénál, de szélesebb és egységesebben szórt háttérhangot hoznak létre, ráadásul az adott helyiség hátsó részében bárhol elhelyezhetők. 
Blende A rekesszel (blendével) szabályozhatjuk az objektíven keresztül a gépbe jutó fény mennyiségét. Ez egy objektíven belül elhelyezkedő, kis lamellákból álló szerkezet, közepén nagyjából kör alakú réssel. A rés átmérőjét szabályozva csökkenthető, illetve növelhető a bejutó fény mennyisége. Vannak esetek, pl. tűző nap, amikor egész szűkre
állított rekesszel is kellően sok fény jut be a kellően exponált
képhez, míg egy gyengébben megvilágított helyen tágabbra kell vennünk a rekeszt, hogy kellően megvilágított legyen fotónk.
Blokkzaj csökkentő Az MPEG képtömörítés során digitális hiba, ún. blokkzaj jelenhet meg a képen (mozaikszerű képszerkezet). A blokzaj csökkentő az említett hibát eltünteti a képről a blokkok összemosásával.
Blue Ray Ugyanazt a 405 nanométeres ibolyakék lézert használja mint a HD-DVD de a 0,85-ös fénytörési index használatával a lézert kisebb területre lehet fókuszálni, ezáltal a Blu-ray lemezek 25GB adatot képesek tárolni rétegenként. A másik nagy különbség a védőréteg,  míg a HD-DVD-k 0,6mm-es védőréteggel rendelkeznek az adatréteg alatt és felett, addig a Blu-Ray lemezeknél ez mindössze 0,1mm. Ez a vékonyabb réteg kevesebb optikai veszteséget és nagyobb pontosságot biztosít.
Bluetooth Vezetéknélküli hang és adatátvitel nyílt szabványa. Rövid távú védett összekötetés, amely ad hoc rendszerként valósul meg mobil és fix kommunikációs környezetben.
BMP Tömörítés nélküli képformátum. Az információ tárolása a kép bitről-bitre történő feltérképezésével megy végbe.
Butilgumi membránperem A hangszórókónusz és a keret találkozásánál egy rendkívül tartós, nedvességálló anyagból készült membránperem van. A butilgumi perem elősegíti a kónusz lineáris mozgását, egyúttal megakadályozza a nem kívánt rezonanciákat. Ennek eredményként alacsonyabb lesz a torzítás, javul a csillapítási karakterisztika és a frekvenciaátvitel.
CCD Töltéscsatolású képalkotó eszköz, egy félvezető chip, amely a
fényérzékelők százezreinek koordinálásával a képet elektronikus jelekké alakítja. Minél nagyobb a képpontok (pixelek) száma, annál nagyobb a CCD által "látott" kép információ tartalma. 
Clear Voice Plus A Clear Voice funkció kiemeli a beszédhang frekvenciatartományát, így a beszédfájlok lejátszási minősége, sokkal tisztább lesz. Emellett a hang még alacsony felvételi sebességnél is érthető marad. 
Csillapítási tényező Az erősítő terhelő és kimenő impedanciájának hányadosa. A csillapítási tényező megmutatja, hogy az erősítő milyen mértékben képes a hagszóró membránjának kontrollálatlan mozgását csillapítani.
D osztályú erősítő Nagyon hatékony erosítő, ami a felvett teljesítmény akár 90
százalékát is képes a hangsugárzót meghajtó teljesítménnyé alakítani. 
D szövet Vékony vinyl alapanyag, fekete hátoldal. Rugalmas, feszíthető ezért tökéletesen sík felületett biztosít a speciális keretes vásznakhoz. Vastagság: 0,26mm
DAB A Digital Audio Broadcasting (Digitális audióközvetítés) a rádiójelek digitális átvitelének egy módja. A digitális rádió a jobb vétel révén stabil, tiszta hangot, valamint egygombos állomsákeresést és szöveges kijelzést kínál a zeneszám-információk megjelenítéséhez.
Datalux felület A fényt ugyanabban a szögben veri vissza, de ellentétes irányban. Oktatási és prezentációs célokra ajánlott. 1.5 gain fényerősítés
Da-Tex felület Speciális, átvilágítható felület (hátulról vetíthető). Főként kiállításokra, prezentációkra ajánlott. 1.8 gain fényerősítés
dB A decibel rövidítése. A decibel (dB) két menyiség arányának mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén. Eredetileg teljesítmény és intenzitás arányként használták, de mára általánosan elterjedt használata a mérnöki gyakorlatban. A decibel széles körben használatos a hang erősségének (intenzitásának) mérésére. A decibel egy "dimenzió nélküli mértékegység", mint például a százalék. Nagyon jól használható, mivel még nagyon nagy és kis arányok esetében is jól használhatóan kis számot ad eredményül (illeszkedik a tudományos jelölések közé). Alkalmazásához szükséges a logaritmus használata.
DCI Ez a funkció az LCD projektoroknál mindig csak azokat a képpontokat kapcsolja be, amelyiken éppen történik valami. Ez a megoldás tiszta, stabil, villogásmentes képet biztosít.
DCS A digitális mozihang processzor több virtuális hátsó hangsugárzó szimulálásával tágas, természetes hangteret állít elő. 
Deaktiválódott akkumulátor A hosszú ideig használaton kívűl tárolt Ni-MH akkumulátorkban megnövekedhet az áramképződést akadályozó anyagok koncentrációja, ami az akkumulátor elalvásához vezet. Ekkor az akkumulátort deaktiválódottnak nevezik. A meggátolt áramképződés miatt a Ni-MH akkumulátorok eredeti teljesítménye nem állítható vissza.
DeltaLux vászon Diffúz felület, nehezen kontrolálható fényviszonyok mellett ajánlott, 1.0 gain fényerősítés, 100 fokos látószög, 440g/m2 súly, 0,34 mm vászon vastagság
Derítés A megvilágítás iránya miatt kelletkező nem kívánt árnyékokat
csökkenthetjük vele.

pl. a felülről tűző déli nap miatt egy arcon erős árnyékok
keletkeznek. Egy gyengébb derítővakuval az arcra villantva
csökkenthetjük a kellemetlen árnyékokat.
Diffúz felület A kapott fényt a felület egyenletesen, minden irányban egyenlő módon veri vissza.
Digitális fésűsszűrő Szétválasztja a színes és a fekete-fehér képi információkat,
melynek eredményeképpen kristálytiszta, éles képet kapunk,
a részletgazdag képekre jellemző képremegés nélkül.
Dinamikatartomány A házimozi által feldolgozni képes leghangosabb és leglágyabb hang közti különbség.
Dinamikus kontrasztarány A dinamikus kontraszt képes azonosítani a kép részeit, és így olyan optimális képet hoz létre, amely megfelel a bejövő jel kontrasztviszonyainak, de amelyen a központi elem kontrasztja hangsúlyosabb, és így kiemelkedik a háttérből.

Az értékét úgy adják meg, hoy vesznek egy sötét képet (ahol a háttérvilágítás fényereje minimális) és egy világos képet (ahol maximális), és a kettő közötti értéket adták meg.
A dinamikus kontraszt egyes TV-k esetén kikapcsolható.
Dipól sugárzó A dipól sugárzó esetében a doboz egyik oldalán lévő hangszóró
membránjának kifelé történő elmozdulásakor a másik oldalon
elhalyezett hangszóró membránja befelé mozdul el, majd fordítva.
A dipól dobozokat úgy célszerű elhelyezni, hogy az oldalain
elhelyezett hangszórók a helyiség eleje és hátulja felé sugározzank,
így a háttérhangok lokalizációja elkerülhető.
DivX A DivX olyan videófálj-tömörítő technológia, melyet a DivXNetworks Inc. fejlesztett ki. Az MPEG2 videófájlokat eredeti méretüknek közel egytizedére képes tömöríteni anélkül, hogy a minőség jelentősen romlana.

Amit a DivX-ről tudni érdemes:

Minden készülék eltérő DivX profilt támogat. E támogatottságnak, továbbá a hardver kiépítés
különbözőségének (belső CODEC IC más és más gyártmányú) a következménye, hogy egyes DivX
filmek eltérő módon viselkednek a különböző típusú készülékekben.

Mit tehet a felhasználó, ha ezzel a problémával szembesül?
Az internetről számos ingyenes codec tölthető le, melynek segítségével ellenőrizni tudja a
nem lejátszható film melyik profilba tartozik és szükség esetén a szoftver segítségével
konvertálni is tudja a filmet a szükséges profilba.

Fontos, hogy ha egy készülék elfogad más formátumot is (pl.: DIV3, XviD, DIV4) ez nem
jelenti azt, hogy a rendszer ezeket támogatja, csak azt, hogy az adott anyag struktúrájából
adódóan (címzési algoritmus) illetve az alkalmazott CODEC IC működéséből adódóan (kicsomagolási
algoritmus) a film lejátszható akár hibátlanul akár hibákkal (pl.: pixelesedés, leállás, hang vagy kép nincs).

A DivX jelenlegi profiljai:

1. Home Theatre
2. Portable
3. Handheld
4. High Definition

Az XviD nem tartozik a DivX-hez. Ez egy nyílt forráskódú tömörítés, melynél a DivX-el való kompatibilitás nem követelmény.

A legtöbb lejátszó a Home Theatre profilt támogatja.

A DivX Ultra profilba tartozó készülékek minden DivX formátumot támogat.

Az alábbi web oldalon többet megtudhat a külömböző készülékek DivX támogatásáról:
http://www.divx.com/certification/
D-Mátrix Olyan technológia, amely három külömböző zajcsökkentő technológia szimultán alkalmazásával - Frame Noise Reduction (félképzacsökkentés), Bloc Noise Reduction (blokkzaj-csökkentés), és Mosquito Noise Reduction (hangyásodáscsökkentés) - minimális szintre szorítja vissza a "digitális zajt".
DNIe A DNIe a bejövő jel minden képkockájában kiszámítja, a
piros, zöld és a kék szín telítettségét, és olyan árnyalatúra
állítja be őket amelyek az emberi szemszámára a legtermészetesebb.
DNR - Digitális zajcsökkentő A digitális zajcsökkentő minimalizálja a világosságjel (YNR) és a színjel (CNR) zajtartalmát.
Dolby B-C Kazettásmagnókhoz kifejlesztett zajcsökkentő funkció, amely felvétel és lejátszás közben is működik.
Dolby Digital A Dolby Digital formátum olyan Dolby Digital forrásokból hoz létre, standard 5.1 csatornás hangot, mint a DVD vagy bizonyos műholdas és digitális tv-közvetítések.
Dolby Digital EX A filmszínházakban a filmek Dolby Digital Surround EX technológiával kódolt hangsávjai egy extra csatornát képesek létrehozni, mely a program keverése közben kerül hozzáadásra. Ez a csatorna - melyet hátsó surround csatornának nevezünk -plussz hangforrást helyez a néző mögé, az aktuálisan rendelkezésre álló B/J front-, center-, B/J surround- és a subwoofer csatornán túl. Ez a plussz csatorna finomabb hangelhelyezést tesz lehetővé a háttérben és tágasabb hangzástér érzetét kelti.
Dolby Digital Plus A Dolby Digital Plus magasabb adatátviteli sebességével (akár 6 Mbit/sec), és akár 13.1 diszkrét hangcsatornájával a Dolby Digital képességeit terjeszti ki az új HD médiák céljára. Az aktuális csatorna konfiguráció a választott formátumtól függ. Az így tömörített hangsáv hallgatója a stúdióban előállított kevert hanggal közel azonos hangélményt élhet át. A Dolby Digital Plus is tartalmazza azokat a segédadatokat (metadata), így a tartalom előállítója optimalizálni képes a hallgatási élményt, például csökkentett dinamikájú éjszakai hallgatási üzemmóddal és a dialógusok hangerejének normalizálásával.
Dolby Digital TrueHD A Dolby TrueHD a leghatékonyabb veszteségmentes (lossless) kódolást biztosító audió technológia, mely nagyfelbontású hanglejátszást garantál minden HD-DVD lejátszóról. 18 megabit/szekundumos (Mbit/sec) maximális adatátviteli sebességével támogatja a 96 kHz/24 bites felbontást, a jelenlegi lemezformátumok esetében nyolc (7.1 csatornás surround) csatornán, ami 14-re is bővülhet. (Nyolcnál kevesebb csatornánál magasabb, akár 192 kHz-es mintavételi frekvenciára is mód van.)                                                     A Dolby TrueHD olyan új lehetőségeket biztosít a tartalom előállítójának, mellyel az a hangot a legrealisztikusabb hatást keltve pozícionálhatja, és a lejátszott hang mindenegyes bitje azonos a legnagyobb felbontású stúdió mesterfelvétellel.
Dolby Pro Logic Csatornakiosztása megegyezik a Dolby Surrounddal. Aktív mátrix rendszerrel rendelkezik, vagyis nem csak létrehozza az új hangcsatornákat, de azok jelét szinte maradék nélkül szedi az eredeti két hangsávból.
Automatikusan kiegyenlíti a bemenőjel balanszát. Beépített
funkcióként tartalmazza a csatornák hangerejének beállítását
szolgáló jelgenerátort.
Dolby Pro Logic II A Pro Logic II rendszer háttérsugárzói sztereó műsorjelet sugároznak, és frekvenciamenetük megegyezik a frontsugárzókéval.
Dolby Pro Logic IIx A Dolby Pro Logic IIx kimondottan 6.1 illetve 7.1 csatornás készülékekhez készült.
A beérkező audiojelből olvassa ki az adatokat, és ezekből hozza létre az új csatornákat. A két középső háttércsatorna közötti szétválasztás a bemeneti jeltől függően változik. A hátsó surround csatornák a teljes hallható hangtartományt lefedik.
Dolby Surround A Dolby Surround négy analóg-csatornás rendszert alkalmaz a valósághű és dinamikus hangeffektek visszaadásához: két front csatorna, center csatorna a párbeszédekhez és  surround csatorna a speciális hangeffektekhez (mono). A surroundcsatorna szűk frekvencia-tartományban adja vissza a hangot. Az eősítőkbe épített Dolby Pro Logic dekóder egy digitális jelfeldolgozó rendszert tartalmaz, amely automatikusan stabilizálja az egyes csatornák hangerejét annak érdekében, hogy kiemelje a hangeffekteket és fokozza az irányítottságot.
Dóm hangsugárzó Magas frekvenciás sugárzó kupola alakú membránnal. Jobb linearitást és szélesebb terítést tesz lehetővé, mint a hagyományos, tölcsér alakú membrán.  
DPI A nyomtatók és szkennerek felbontását jelző érték. (Dot per inch - képpontok száma hüvelykenként).
Minél nagyobb ez az érték, annál finomabb a kinyomtatott vagy szkennelt kép.
DSD - Direct Stream Digital A DSD eljárás 2,8224 MHz-es mintavételezési eljárást alkalmaz, 1 bites jellel.
A DSD formátum további előnye, hogy a hagyományos CD-formátumhoz (PCM) képest 4-szer több információt képes tárolni. 
DSP - Digital Sound Processing A DSP mindennemű minőségromlás nélkül képes megváltoztatni a hangreprodukció atmoszféráját. 
DTS A Digital Theatre System (Digitális színházrendszer) olyan digitális térhangformátum, amely DVD-ről vagy más, DTS-kódolású forrásból akár 5.1-es, csúcsminőségű, többcsatornás hangot képes létrehozni.
DTS 96/24 A DTS 96/24 a DVD-Video lemezek többcsatornás hangjának kiváló minőségű lejátszását teszi lehetővé, és lefelé kompatibilis az összes DTS dekóderrel. A "96" a 96 kHz-es mintavételezési frekvenciára utal, a "24" a 24 bites mintavételezésre.
DTS ES Extended Surround A DTS ES Extended Surround egy extra központi térhangcsatorna révén akár 6.1-es, többcsatornás, csúcsminőségű hangot képes előállítani.
DTS NEO:6 A Neo:6 a hagyományos 2 csatornás sztereó műsorokat 6 csatornás lejátszáshoz dekódolja, egy speciális dekóder segítségével. Ennek köszönhetően teljessávú csatornákkal lehet lejátszani, nagyobb elkülönítéssel, úgy mint a digitális diszkrét jelek lejátszásánál. Két mód áll rendelkezésre, a Music a zenei műsorokhoz és a Cinema  a mozifilmekhez.
DV Időkód Az időkód az egyes képek automatikus számozása, amelyet készítés közben, a szalag alkódszektorában rögzít a gép. 
DVI Integrált digitális vizuális csatlakozó, a digitális jelek továbbítására. 
DXP (Digital eXtended Processor) A kibővített digitális jelfeldolgozás (DXP) technológiával a világos és sötét részek teljes dinamikatartományát rögzítheti, így a részletek (világos és sötét részek) megőrzése mellett a képminőség jelentős javulása érhető el.
ED-magassugárzó Ezt a karbon-kompozit magassugárzót a könnyű súly mellett egyedülálló merevség, valamint 70kHz-ig terjedő frekvenciaátvitel jellemzi, ami Super Audio CD-k hallgatásához ideális.
Effektív pixelszám A képalkotásban résztvevő tényleges képpontszám.
EI transzformátor Olyan transzformátor, melyet négyzet keresztmetszetű magra tekercseltek.
Folyamatos nagy terhelés mellet is jó hatásfokú működés egyenletes hanglejátszást biztosít kellő dinamikával.
Elektronikus rázkódásvédelem A lemezről olvasott adatok átmeneti (buffer) memóriában tárolódnak, így rázkódás esetén, ha a lézerfej letér a lemez sávjáról, és nem tudja az adatokat kiolvasni, a lejátszó a memóriából olvas. A memóriából való olvasás közben a lézerfej visszaáll az eredeti sávra, és megkeresi a poziciót, ahonnan folytathatja a lejátszást.
Ellenállás Az az alkatrész, amely egy elektromos áramkörön belül csökkenti az áramerősséget. Az ellenállást ohmban mérjük.  
Ellenfény kompenzálás Az erős ellenfényt (a tárgy mögül érkező fényt) kompenzálja,
így a tárgyak a sziluett-szerű megjelenés helyett tisztán
kivehetők lesznek.
Előerősítő Különálló komponens, vagy egy integrált erősítő része, ami a
hangerő és a hangszín szabályozását végzi. 
EPG - Elektronikus műsorújság Intelligens tv-műsor lista, melyet egy egyszerűen használható menüvel lehet vezérelni. ( Szolgáltatástól függően)
Érzékenység A fényképezőgép fényérzékenységét jelöli, filmes mértékegységgel (ISO) számolva.

Ha kisebb érzékenységet állítunk, úgy tisztább, kevesebb zajt
(zavaró "mákosodást") tartalmazó fotót kapunk, de hosszabb ideig kell exponálnunk, hogy a kép kellően világos legyen.

Ha belső térben, vagy sötétebb helyen szeretnénk fotózni, akkor célszerű nagyobb érzékenységet (ISO 200, 400, 800 stb.) választani, mert így gépünk rövidebb idő alatt exponál és például a gépet kézben tartva sem rontja a fotót kezünk remegése, illetve a mozgó fotótémánk nem mozdul el ennyi idő alatt. A nagyobb érzékenység viszont rontja képeink minőségét. Zajos, "mákos" fotókat kaphatunk eredményül, melynek mértéke az érzékenység nagyságától is függ.
Exif Print Az Exif Print egy, a digitális fényképezőgépek számára továbbfejlesztett fáljformátum, amely az optimális nyomtatáshoz szükséges paramétereket is tartalmazza.
Expozíció-kompenzáció Az expozíció kompenzáció segítségével "sötétíthetünk", vagy
"világosíthatunk" a képen.
A gép által mért értéket vesszük 0 EV-nek. Ehhez képest állíthatunk be kisebb vagy nagyobb fényességi értéket.
Expozíciós sorozat Az automatikus expozíciós sorozat funkció lehetővé teszi, hogy precíz expozicióval készítsen felvételeket. A fényképezőgép egyszerre három felvételt készít, és utólag kiválaszthatja a legjobban sikerültet.
F szövet Műanyag felület, fekete hátoldal. Vékony, könnyű, rugalmas felület, ezért leginkább hordozható vetítővásnakhoz alkalmas. Vastagság: 0,11mm
Fehéregyensúly Szemünk és agyunk máshogy érzékeli a látható fényt és annak hatását a környezetre. A különböző fényforrások (pl. napfény, izzólámpa, fénycső) fénye egész más hatással
van az általuk megvilágított tárgyak és a környezet színeire.
Egy fehér papírlapot napfénnyel, vagy egy fénycsővel megvilágítva például más színt kapunk, de agyunk ezt a színt fehérre kompenzálja, így mi mindkét esetben fehérnek látjuk a lapot. A fényképezőgépek erre nem képesek, ezért, hogy az adott tárgy mindig a helyes színét adja vissza a képen, meg kell határozni számára, hogy a kép milyen fényforrással van megvilágítva, ellenkező esetben képeink például kékes, vagy sárgás színben tündökölnek majd az eredeti színek helyett.

A gépek nagy része a fehéregyensúly beállítását automatikusan is elvégzi (Auto White Balance), de több gépnél lehetőségünk van előre meghatározott beállításokat választani. Ezek például a napfény, vaku, felhős, izzólámpa, fénycső módok, melyeket az adott szituációtól függően választhatunk ki.
Fejlett zajcsökkentés A bemenő jelet megtisztítva jelentős mértékben csökkenti minden egyes pixel interferenciáját.
Felbontás Azt fejezi ki, hogy a kép hány képpontból (pixelből) áll. Minél nagyobba felbontás, annál részletgazdagabb a kép. Az első szám az oszlopok számát, a második a sorok számát jelöli.

VGA - 640 x 480
SVGA - 800 x 600
XGA - 1024 x 768
SXGA - 1280 x 960
UXGA - 1600 x 1200
Felüláteresztő szűrő Elektronikai áramkör, mely kiszűri az alacsony frekvenciákat,
de a magasabb összetevőket átengedi. Alkalmazása nem minden esetben feltétlenül indokolt. Kikerülésére lehetőség van - és így a rendszer hangminősége is javítható - a szatellit hangdobozok közvetlenül erősítőre történő csatlakoztatásával. 
Fényerő (fényképezőgép) Az objektív fényereje egyszerűen megfogalmazva annyit jelent, hogy melyik az a legtágabb rekesz, amit beállíthatunk. Ezt egy számértékkel jelölik, mely minél kisebb, annál "fényerősebb" az objektív. Például digitális gépeknél F2.8 egy átlagos fényerőnek mondható. Az objektívek fényereje a zoom (gyújtótávolság) növelésével általában csökken, ezért ilyen számokkal is találkozhatunk: F2.8-F4.5. Az első érték az objektív nagylátószögnél adott fényerejét, a második érték a zoom végállásában (tele) adott fényerejét mutatja.
Fényerő ANSI lumen A kivetítési fényerő általános mértéke, amely a képernyőre vetített 9 pont általános értékét mutatja az Amerikai Nemzeti Szabványintézet által létrehozott skálán.
Fényérték A fényértéket (EV - Exposure Value) jelölő szám. A fényértéket a téma fényessége és a CCD képérzékelő érzékenysége alapján határozzák meg. Fényesebb téma esetén az érték magasabb, sötétebbnél alacsonyabb. Ahogy a fény mennyisége változik, a digitális fényképezőgép a blende és a záridő módosításával állandó szinten tartja a képérzékelőre jutó fény mennyiségét. Ha a képérzékelőt érő fény megduplázódik, a fényérték 1-gyel nő. Hasonlóképpen, ha a fény mennyisége a felére esik, a fényértké 1-gyel csökken.
Fésű szűrés Csökkenti a színtorzulást, a pontelcsűszást és a Moire-torzítást, s ezáltal stabilabb képet eredményez.
FLAC Free Losless Audio Codec, veszteségmentes audio tömörítés. Az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes. A FLAC-el a tömörítetlen hangfájlokhoz képest akár 30-50%-os méretcsökkenés is elérhető.
Fókusztartomány Itt azt a távolságértéket láthatjuk, amelyen belül, vagy
amelytől indulva a gép autofókusza képes élességet állítani.
Frekvencia karakterisztika A készülék által feldolgozott frekvenciatartományt és a külömböző frkvencisávokhoz tartozó erősítési tényezőt adja meg. A 20Hz - 20.000Hz +/- 3dB frekvenciamenet azt jelenti, hogy a jel teljesítménye a megadott frekvenciatartományban kétszerese (+3dB) vagy fele (-3dB) lehet a referenciaértéknek.
Frekvenciatartomány A hangszóró, hangsugárzó rendszer, erősítő vagy más audio komponens működési frekvenciatartománya, melyen belül a megadott torzítási szintet nem éri el és/vagy a teljesítményszint nem esik a megadott szint alá.
Fresnel lencse Sík, fényáteresztő lemez koncentrikus területekkel (ún. Fresnel zónákkal) melyek közül minden második fél hullámhosszal eltérő optikai utat alkot.
A Fresnel lencse szinte teljesen mentes a szférikus aberrácóktól. A Pre Optic rendszerekben alkalmazzák, projektoros televízióknál. 
Full HD A Full HD készülékek képfelbontása 1920x1080 pixel, és így képesek megjeleníteni az 1080p felbontású jeleket, és vagy DVI, vagy HDMI bemenettel, illetve az analóg HD-jelekszámára komponens interfésszel rendelkeznek.
GammaLux vászon Diffúz felület, kontrollált fényviszonyok mellett ajánlott, 1.1 gain fényerősítés, 120 fokos látószög, 380g/m2 súly, 0,3 mm vászon vastagság
GIC (Generalized Immitance Converter) Alacsony torzítású aluláteresztő szűrő, melyben a jel kizárólag passzív komponenseken halad át. Olyan szűrőtípus, melyben az induktív komponenseket
RC komponensekkel helyettesítik.
G-Típusú alaplemez A csúcskategóriás lejátszók alaplemeze (tálcája), amely poliészter gyantából és kalcium karbonátból készül. Jellemzőis a merevség, az alacsony rezonanciafrekvencia (hatékony küszöböli ki a vibrációkat), és nem mágneses tulajdonságú.
Hangkeverés Egyes digitális videókamera modellek funkciója, mely lehetővé teszi a sztereó hangcsatornák balanszának beállítását. A funkci akkor elérhető, ha a hangfelvétel 12 bites üzemmódban készült.
Hangsugárzó teljesítmény A maximális folyamatos teljesítmény (W), melyet a hangsugárzóra adva a hangszórók még nem mennek tönkre. (DIN)

Zenei teljesítmény:
Pillanatnyi teljesítmény, melyet a hangsugárzó képes elviselni. (RMS)

Mechanikus terhelhetőségi kapacitás:
Az a maximális jelszint, melyet a hangszóróra kapcsolva, a membrán nem
ütközik fel egyik pólus végponton sem.
Hangtér Az a tér, melyben a hangsugárzók lokalizálható hangforrásként reprodukálják
az akusztikus eseményeket.
Harmonikus torzítás A jel, alaphanghoz viszonyított, nem kívánt alkotói. Létezik második, harmadik, negyedik és így tovább. Az 1 kHz harmonikusai a 2 kHz, 3kHz, 4 kHz stb. A harmonikus torzítást általában %-ban adják meg, és a lehető legalacsonyabbnak kell lennie.  
Háttérfény kompenzáció A videokamerák funkciója, melynek segítségével nagyon világos háttér esetén a felvétel alanyának nem csak a körvonalai, hanem minden részlete jól rögzíthető.
HD Ready A HD Ready készülékek legalább 720p felbontású kép megjelenítésére képesek, és vagy DVI, vagy HDMI bemenettel, illetve az analóg HD-jelek számára komponens interfésszel rendelkeznek.
HD-DVD (High Density Digital Versatile Disc vagy High Definition Digital Video Disc) A Toshiba vezetésével kifejlesztett média, ami a DVD-t hivatott leváltani. A DVD-nél használt 650 nanométer hullámhosszú vörös lézer helyett a 405 nanométeres ibolyakék lézert alkalmazzák. Így rétegenként 15 Gb-os kapacitás érhető el.
HDMI A High-Definition Multimedia Interface (Nagyfelbontású multimédia interfész) az első iparilag támogatott, teljesen digitális audio-video csatlakozófelület, amely összekötési lehetőséget biztosít a tévékészülék és bármilyen, HDMI képességgel ellátott audio/videoforrás között.
A HDMI egyetlen kábel alkalmazásával kezeli mind a standard, az
enhanced (javított) és a nagyfelbontású videójeleket.
HDMI 1.0 Egy kábeles digitális audió/videó kapcsolat maximum 4.9 GB/s sebességgel. Maximum 165 Megapixel/s videó (1080p @ 60 Hz vagy UXGA) és 8 csatornás 192kHz/24-bit-es audió átvitelt támogat.
HDMI 1.1 A 1.0-ás verzióhoz képest támogatja a DVD-Audio tartalmának védelmét.
HDMI 1.2 Az 1.1-es verzióhoz képest támogatja az SACD-t és az alacsony feszültségű forrásokat. PC források számára HDMI Type A kapcsolat, és a  PC források natív RGB színeket is használhatnak, de megmarad a lehetőség az YCbCr színkezeléshez is.
HDMI 1.3 Az 1.2-es HDMI-hez képest duplája az adatátviteli sebessége (10.2 gigabit másodpercenként).
Támogatja a  30, 36 és 48-bites színmélységet is (RGB vagy YCbCr) az eddigi 24-bit mellett (a színek száma 16,7 millióról 281 trillióra nőtt), valamint kiküszöböli a színcsatolódásokat.
A maximális felbontás 1920x1080p-ról 2560x1440p-re nőt (igy lehetséges az 1080p @ 90Hz az eddigi 60Hz helyett).
Támogatja a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio-t igy az audió jel mintavételezési frekvenciája 2 csatornánál 192 kHz-ről 768 kHz-re, és az eddigi 4 csatornás  96kHz-ről 8 csatornás 192kHz-re (a csatornák száma növelhető, ebben az esetben értelemszerűen csökken a mintavételezési frekvencia).
Lip Sync funkció az audio-, és videojelek szinkronizálására.
xvYCC színszabvány támogatása.
Egy új mini csatlakozó bevezetése olyan eszközökhöz, mint például a kamkorderek.
High Contrast felület A tér minden irányában egyenletesen veri vissza a fényt. Speciális felület, mely a sötét tónusokat mélyíti. Kifejezetten házimozihoz ajánlott. 0.9 gain fényerősítés. 
High Power felület Mindig a fény beérkezésének irányába veri vissza a fényt. Kifejezetten rossz fényviszonok között ajánlott. 2.8 gain fényerősítés.
Hologram AF Automatikus fókuszbeállítás. A kamera az alany távolságának méréséhez lézer hologramot használ, és figyelembe veszi az alany háromdimenziós kiterjedését is.
HOP hangsugárzó A HOP (High Oriented Polyolefine) hangsugárzó membrán kivételesen masszív és szilárd szerkezetének, rendkívül alacsony fajlagos tömegének köszönhetően hihetetlenül gyorsan reagál az impulzus változásokra.
Hosszú szinkron Hosszabb záridőt választ a gép, így nem csak az előtér hanem a háttér is megfelelően exponált lesz. Állvány használata javasolt.

pl.: éjszaka készítünk portrét  és azt szeretnénk, hogy ne csak a portréalany, de a háta mögötti tárgyak is jól látszódjanak
Hőszublimációs nyomtató Olyan nyomtató, melyben a festéket tartalmazó fóliacsíkok a hőfej előtt mozognak. A fej minden egyes pontja 256 féle hőmérsékleti értéket vehet fel a színtelítetségnek megfelelően. A festék a fej alatt gőzzé alakul, és megtapad a hőérzékeny papíron.
Hullámvezető tölcsér A modern filmszínházakat úgy tervezték, hogy az akusztikus környezet nagymétékben hangelnyelő legyen, ahol az öt vagy több csatornára felvett hang nagymértékben térbeli hatást nyújt. Hasonló térbeli hatás eléréséhez otthon szükség van közvetlen/irányított hangú hangsugárzókra, melyek teljesen eltérnek a hagyományos zenei felvételekhez használt hangsugárzóktól.
Hybrid LCD LCD képernyő technológia, mely a napsütést ls a belső  háttérvilágítást is felhasználja a képernyő megvilágításához.
i.Link (Firewire) Az IEEE1394 nemzetközi szabványon alapuló nagysebességű (jelenleg 100 és 400 Mb/s közötti) adatátviteli rendszer, amely lehetővé teszi digitális videó műsorok valós idejű (élő)
átvitelét, adatveszteség nélkül.
ID3 tag Az ID3 mező segítségével kiegészítő szöveges információkkal (műsorszámnév, lemezcím, előadó stb.) láthatók el az MP3 fájlok.
Időalap korrigáló A kompozit, S-Video és komponens jeleket az analóg eszközök nagyteljesítményű
kódolójában és dekódolójában található időalap korrigálóval HDMI digitális kimenetre konvertálja fel a készülék.
Időzített sorozat A fényképezőgép beállított időközönként (pl. percenként vagy óránként) készít egy képet.
IEEE1394 (Firewire) Az IEEE1394 nemzetközi szabványon alapuló nagysebességű (jelenleg 100 és 400 Mb/s közötti) adatátviteli rendszer, amely lehetővé teszi digitális videó műsorok valós idejű (élő)
átvitelét, adatveszteség nélkül.
Impedancia Ohm-ban mért váltakozófeszültségű ellenállás. Kifejezi, hogy a hangsugárzó mennyire terheli az erősítőt. Egy 2 ohmos impedancia (majdnem rövidzár) nagymértékben megterheli az erősítőt, míg egy 16 ohmos impedancia sokkal kisebb terhelést jelent. A hangsugárzó rendszerek normál impedanciája a 4-8 ohmos tartományban mozog.  
IMPP szálerősítésű kónusz Az IMPP kónuszát hosszú szálak többrétegű keveréke alkotja (pl. grafit). Az ilyen összetételű kónusz rendkívül merev és könnyű, aminek eredménye az alacsony torzítás és az erőteljes basszus a magas hangnyomás-szinteken.
Indexkeresés A videómagnók funkciója, mely elektronikus jeleket helyez el a szalagon a későbbi gyors visszakeresés céljából.
Integrált erősítő Egy elő- és végerősítőt is tartalmazó "kettő az egyben" erősítő.
Intermodulációs torzítás Tunerekben a közeli rádióadók által generált torzítás. Hi-Fi eszközökben az egyik csatorna által a másik csatornára generált torzítás.
Képfrissítési sebesség (fps - frame per sec) A képfrissítési sebesség az egy másodperc alatt megjelenített képek (képkockák) számát jelöli. A TV készülékek képernyőjének képfrissítési sebessége 30 kép/mp.
Képnavigáció A DVD lejátszók funkciója, mely lehetővé teszi a filmjelenetek, kameraállások és könyvjelzők kiválasztását.
Kereső A kereső a fényképezőgép azon része, amelynek segítségével a megfelelő képkivágást beállíthatjuk.
Keresztezési frekvencia Az a frekvencia, melyen az egymást kiegészítő hangsugárzók (magas-mély hangsugárzók) frekvenciamenete keresztezi egymást.
Keresztváltó A hangsugárzókban a hangszórók együttműködését biztosító áramkörök.
A keresztváltó áramkörök a hallható frekvenciatartományt sávokra bontják, és az adott sávnak megfelelő hangszórókhoz irányítják a jelet.
Kettős erősítés A kettős erősítés esetében a mély/közép- és magassugárzókat különálló erősítőkön (legtöbbször egy integrált erősítőn és egy végerősítőn) keresztül tápláljuk. Ezekkel a módszerekkel jelentősen javítható egy hangrendszer minősége.  
Kettős kábelezés A kettős kábelezés lényege, hogy a hangdoboz mély/közép- és magassugárzóit az erősítő azonos hangsugárzó kimeneteiről, de elkülönített hangfalkábeleken keresztül hajtjuk meg. 
Kettős kerámiabevonatú lengőtekercs A kerámiabevonat tökéletesen szigeteli a lengőtekercs vezetéket, ezáltal megakadályozza a rövidzár kialakulását egy esetleges túlmelegedés esetén. A gyakorlatban ez kétszeres teljesítménykezelést biztosít a hagyományos kialakítású lengőtekercsekhez képest. 
Kettős kerámiabevonatú lengőtekercs A kerámiabevonat tökéletesen szigeteli a lengőtekercs vezetéket, ezáltal megakadályozza a rövidzár kialakulását egy esetleges túlmelegedés esetén. A gyakorlatban ez kétszeres teljesítménykezelést biztosít a hagyományos kialakítású lengőtekercsekhez képest.
Kézi élességállítás Nem minden szituációban célszerű az élességállítást a gép automatikájára bízni, illetve vannak esetek, amikor az automatika nem dolgozik megfelelően. Ilyenkor jól jön, ha az élességet mi magunk is beállíthatjuk. A kisebb gépeknél általában a menüből
választhatjuk ki a kézi élességállítást, a kép élességét pedig a hátsó LCD kijelzőn kell ellenőriznünk, ami viszonylag gyenge felbontású ahhoz, hogy kellően pontosan élesre állítsuk a képet. Több gépen segítségképpen megjelenik egy mérőskála, amely az
élesség távolságát mutatja, vagy a kép középső részét kinagyítja a gép, hogy jobban láthatóvá váljék a megfelelő élesség. A gépek nagy részén a megfelelő élesség esetén visszajelzést is kapunk egy kis világító pont formájában.
Kiegyenlített bemenet Szimmetrikus földelésű bemenet. Zajszintje abban az esetben is alacsony marad, ha az összekötő kábelek hosszúak.
Kiértékelő fénymérés A gép a képmező több pontján mér fényt és ezek eredményeit kiértékelve határozza meg a szükséges beállításokat.
Komponens video jel A komponens video jelrendszerben a video jel a következőképpen kerül elkülőnítésre: Y jel, (luminancia) mely a fényerősséget és PB/CB valamint PR/CR jel - mely a video jel színtelítettségi fokát adja meg.
Ezzel a rendszerrel a szín valósághűbben adható vissza, mert az egyes jelek egymástól függetlenek. A komponens jelet színkülönbségi jelnek is hívják, mert a fénerősségi jel a színjelből kerül kivonásra.
Kompozit video jel A kompozit video jelrendszer esetén a video jel a video kép három alapeleméből tevődik össze: szín, fényerő és szinkronizálási adat. A video készülék a kompozit video aljzata ezt a három alapelemet kombinálva továbbítja a video jelet.
Kompozit videokimenet Video jelkimenet, melynél a világosság és színjelek egy vezetéken kerülnek átvitelre.
Kontrasztarány A fekete és a fehér egymáshoz viszonyított aránya. Minél magasabb ez az arány, annál inkább képes a projektor vagy TV a finom színárnyalatok és tisztább kép megjelenítésére - a szoba megvilágításától függetlenül.
Kontrasztjavítás Egyes alacsonyabb kontrasztú területek feljavítása a képen belül, melynek hatására az egész kép finomabb, kontrasztosabb látványt nyújt.
Középre súlyozott fénymérés A gép a képmező egészén mér fényt, de kiértékelésekor leginkább a kép középső részének fényviszonyait veszi figyelembe és csak kisebb súllyal a kép többi részén mért értékeket.
Lambda SLC A LAMBDA szuper lineáris konverter (SLC) olyan LSI áramkört tartalmaz, amely a nagyteljesítményű DAC átalakítók esetében a nullponti átmenetnél jelentkező torzulások elkerülése érdekében két adatsorozattá alakítja át a digitális adatokat. Az így keletkezett két adatsorban nem fordul át az MSB jel és újra egyesített hullámalaknál sem tapasztalható a nullaponti átmeneti torzulás.
A két jel egybevetése és átlagolása eredményeként még az eredetileg torzult jelalak torzulása is a felére csökkenthető. Ugyanakkor, amennyiben magasabb a jelszint, mint az eltolódás mértéke, akkor torzulásmentesen haladhat át a hullámalak a nullponton.
LCD (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos kijelző, olyan kijelző, mely a hőmérséklettől és elektromos mezőtől függően speciális optikai tulajdonságokkal (szín, átlátszóság) bíró kémiai anyagokból készülnek.
Letterbox A DVD lejátszó képmegjelenítési üzemmódja, melynél a kép alsó és felső
részén fekete sáv látható. A szélesvásznú (16:9) filmek 4:3 formátumú
televízión történő lejátszásához használható.
Lézer kiolvasófej A DVD, CD, MD, SACD alkatrésze, mely a lemezről optikai eljárással olvassa le az adatokat. Fő jellemzője az adathordozónak megfelelő hullámhossz.
pl.: 635 nm DVD, 780nm CD
LFE 0.1 csatorna Ez a csatorna az alacsony frekvenciás jelek visszaadására való. Ennek a csatornának a frekvenciatartománya: 20Hz - 120Hz. Ezt a csatornát nevezik 0.1 cssatornának, mivel csak az alacsony frekvenciatartományt adja vissza, ezzel szemben a teljes tartomány: 20Hz - 20kHz, amelyet a Dolby Digital rendszerben az 5/6 csatorna  vagy a DTS rendszerben az 5.1/6.1 csatorna ad vissza.
Light Sensor Folyamatosan vizsgálja a környezeti fényviszonyokat, és automatikusan
a megfelelő szintre állítja a képernyő fényerejét.
Lineáris fázisú áramkör Az SACD-re felkészített rádióerősítőkben használt áramkör, mely lehetővé teszi, hogy az erősítő a teljes működési tartományban (frekvenciasávban) megtartsa a lineáris karakterisztikáját.
Lineáris torzítás A lineáris torzítás az eredeti frekvenciaspektrum amplitudó értékeinek megváltozása.
Luminancia jel A kompozit TV-jel összetevője, mely a képpontok tartalmára (fényességére) vonatkozó információkat tartalmazza.

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr866669199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása