3D - aktív és passzív
2015. január 30. írta: AVBox

3D - aktív és passzív

A 3D funkcióval a HDTV készülékek képesek 3D tartalmat háromdimenziós képekkel megjeleníteni a képernyőn. Folyamatosan nő a 3D Blu-ray filmek száma, a kábeltévé-és a fizetős csatornák kínálatában is megjelentek már a 3D tévéműsorok, illetve folyamatosan készülnek új 3D filmek és műsorok. 

2D tartalmat is nézhet 3D televízión

Hogyan működik?



Az aktív szemüvegekben a két lencse felváltva sötétül el, majd tisztul ki: előbb a bal szem látómezőjét takarja ki, majd a jobb szemet, és így tovább. A kitakarás a televízióval szinkronban történik, amely szintén felváltva jelenít meg a jobb illetve a bal szemnek szánt képeket, úgy, hogy a képek szögei között némi eltérés van. Ez olyan gyorsan történik, hogy az agy mindkét beesési szögű képet egyszerre érzékeli, és így egy 3D képet alkot.

passive3d_tech.png

Aktív és passzív 3D

Ha passzív 3D technológiával nézünk 3D tartalmakat, előfordulhat, hogy halvány, vízszintes fekete vonalak futnak a képernyő tetejétől az aljáig, illetve közelről, függőleges szögből nézve romolhat a 3D képminőség. Ilyen jelenség az aktív 3D technológiájával kizárt. 

Az aktív 3D szemüvegeknél előfordulhat olyan ember akinek zavarhatja a szemét, ezáltal fejfájást válthat ki, annak ellenére, hogy a képváltás akár másodpercenként 200-szor történik. A mozikban ezért is használják kivétel nélkül a passzív 3D technológiát.

 

Mi kell hozzá?

Gyakori kérdések

Nézhetek hagyományos tévéműsort is a 3D TV-vel?

Mindig hordanom kell a 3D szemüveget, amikor tévét nézek?

Mit jelent az, hogy „3D előkészített”?

A bejegyzés trackback címe:

https://avbox.blog.hu/api/trackback/id/tr407124029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása